maanantai 27. helmikuuta 2017

Pintaraapaisuja Abu Dhabi-Dubaista

Ensin ajattelin, etten ota tältä matkalta juuri kuvia, enkä muutenkaan katsele paikkoja "blogi-silmällä". Palattuani tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin. Voisihan sitä vähän makustella ja kertailla kokemuksia. Suonette anteeksi laihanlaiset kuvat.Tässä kuitenkin vähän tarinaa.

Matka oli ex-tempore varaus ystäväni houkuttelemana. Eikä minua tarvitse kauheasti houkutella:)  Elämä on tässä ja nyt. Sen olen omasta kokemuksesta tähän ikään oppinut.
En ole ollenkaan "sitten joskus" -tyyppi, vaan yritän toteuttaa asioita, joista pidän ja jotka ovat mahdollisia, juuri siinä hetkessä.

No, se elämän filosofoinnista. Nyt Arabiemiraatteihin. 

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat on seitsemästä emiirikunnasta koostuva liittovaltio Persianlahden rannalla. Jokaisella emiriikunnalla on oma johtaja.Poliittisia puolueita ei maassa ole. Tunnetuimmat emiirikunnat ovat varmaankin Dubai ja Abu Dhabi.

Maassa on kymmenisen miljoonaa asukasta.Vain hieman yli 10 prosenttia on paikallisia emiraatteja. Yli puolet väestöstä on siirtotyöläisiä, suurin osa Etelä-Aasiasta. Toinen suuri ryhmä ovat länsimaalaiset hyvin koulutetut asiantuntijat, jotka työskentelevät suurien kansainvälisten yritysten palveluksessa ja nauttivat myös yhteiskunnassa arvostusta.
Omille kansalaisille, emiraateille, valtio takaa isot tuet ja sosiaaliturvan. Kansalaisuuden myöntäminen maahanmuuttajalle on käytännössä mahdotonta, ei myöskään avioliiton kautta.

Tässä maassa kansalaisuudella on todellakin merkitystä. Toisaalta se antaa mahtavia mahdollisuuksia tietylle kansan osalle ja toisaalta kouluttamattomat siirtolaiset ovat oman onnensa nojassa, ilman mitään sosiaaliturvaa tai eläkettä.

Matka alkoi lyhyellä vierailulla Abi Dhabissa. Käytännössä aikaa tutustumiseen oli vain yksi päivä. Harmi, sillä ainakin opaskirjoten mukaan siellä olisi ollut paljonkin erilaista katsottavaa. Nyt aika oli käytettävä tehokkaasti ja valittava kaupungin ehdoton ykkösnähtävyys. Siis tukka putkella taksiin ja nasta lautaan. Nopeusrajoitukset lienevät suuntaa antavia. Heiluttiin takapenkillä laidasta laitaan, vauhtia noin 100 kilsaa tunnissa. Välillä kyllä laitoin silmät kiinni ja toivon parasta:) Perille päästiin kuitenkin sutjakkaasti.  

Abu Dhabin näyttävä Sheikki Zayedin moskeija on loistelias puhtaanvalkoinen auringossa loistava rakennus. Se on myös yksi maailman suurimmista moskeijoista, minne mahtuu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Loisteliaat kattokruunut ja käsintehdyt perinteiset matot ovat kerrassaan upeita. Moskeijaa pidetään yhtenä koko maan merkittävimmistä arkkitehtuurisista taidonnäytteistä. Eikä suotta. Moskeija oli silmiähivelevän kaunis.Kyllä on kaunista ja vaikuttavaa. 

Pukeutumiskoodi oli tiukka. Onneksi paikalta sai lainata peittävän abayan, pään suojaksi kävi oma huivi. Suuri osa musliminaisista ei peitä nykyään enää kasvojaan. Tässä kuitenkin ihan Suomi-rouva vierailuasussa.


Abu Dhabin illassa ihailimme suurkaupungin sykettä ja valomerta. Tsekattiin myös kuuluisan Emirates Palacen iltaöinen ympäristö suihkulähteineen. 

Jostain syystä palvelukin pelaa, kun tällä autolla pöyhäyttää paikalle:) Tosin kyllä se palveluasenne oli kohdallaan ihan ilman tuollaista pirssiäkin. Ylipäätään kaikkialla ihmiset olivat erittäin ystävällisiä ja avuliaita.


Nähtävää olisi ollut vaikka millä mitalla, mutta aika loppui ja oli aika vaihtaa paikkaa. 
Auton nokka kohti Dubaita, matkaa alle sata kilometriä.


Dubai on toiseksi suurin kaupunki väkiluvultaan Abu Dhabin jälkeen. Dubain öljyvarannot ovat nykyään vähäiset ja suurin osa tuloista perustuu kasvavalle matkailulle ja vapaasatama-alueelle ja erilaisille palvelualoille kuten pankkitoiminnalle  ja kiinteistöbisnekselle.

Tosin kun maailmantaloudessa tapahtui romahdus 2008 Dubai oli konkurssin partaalla, silloin naapuri Abu Dhabi tuli hätiin rikkauksineen ja esimerkiksi Dubain ykkösnähtävyys, maailman korkein pilvenpiirtäjä Burj Khalifa saatiin rakennettua lopulta loppuun. 

Noustiin 126. kerrokseen ja näköalat iltavalaistuksessa kylpevään Dubaihin olivat kyllä ihan käymisen arvoiset. Jonottaa sai kyllä tännekin, mutta mihinkäpä ei. Hyvin oli juttu organisoitu.

Ei uskoisi, että 1960-luvulle saakka paikka oli lähes pelkkää aavikon hiekkaa. Viime vuosina Dubaista on tullut kiehtova ja suuruudenhullu matkakohde. Säihkyvät pilvenpiirtäjät ja hulppeat ostoskeskukset, huvipuistot, tekosaaret ja aavikon hiekkadyynit houkuttelevat miljoonia turisteja maahan vuosittain.
Iltaohjelmaan kuului myös Burj Kalifan juurella olevien suihkulähteiden ihastelu. Klassisen musiikin siivittämänä tunnelmaltaan mukava kokemus niin silmille kuin korville.
Mall of Emirates ostoskeskuksen ( kuva http://majidalfuttaim.com ) sisällä on myös laskettelukeskus, tämä kuva napattu näköalaikkunan takaa. Hauskaa näytti olevan. Tosin meillä on kyllä paremmat laskettelukeskukset ihan naturel.

Myös tämä maailman ainoa seitsemän tähden hotelli, purjeen muotoon rakennettu Burj al Arab oli käyntikohteenamme "Dubai by night" iltakierroksella. Ei paha:)

Päivällä ilma oli ihme kyllä pilvinen, se oli kyllä suoranainen ihme.Yleensä Dubaissa paistaa aina aurinko.Iltakuvat näyttävät paljon paremmilta:).Kokeilimme myös metroa. Dubaissa metro ei ole rakennettu maan alle vaan maan päälle. 
Välimatkat ovat pitkiä, kaupunki leviää lähes neljänkymmenen kilometrin laajuudelle ja autoilla liikutaan joka paikkaan, joten liikenneruuhka on sen mukainen. Uusi metro onneksi helpottaa tilannetta, se on edullinen, nopea ja samalla voi katsella vaihtuvaa kaupunkikuvaa.

Dubai Creek on kapea lahti, joka erottaa Bur Dubain ja vanhan Deiran alueen. Sieltä löytyvät vanhat basaarit eli soukit. Kiinnitin huomiota erityisesti upeisiin kankaisiin.
Vesitaksiasemalta voi ottaa abra-veneen ja seilata toiselle rannalle kultasoukiin.
Dubai Creekin terassiravintolan antia. Aika julman näköinen merellinen annos.)

Basaarin perinteistä tunnelmaa ja värikkyyttä, tarjolla oli sitä sun tätä. Kaupankäynti kohteliasta, ei tuputusta. Kiva vastakohta kauppakeskusten yltäkylläisyyteen ja kansainvälisyyteen.

Palm Jumeirah -palmusaaren lähellä sijaitseva  Dubai Marina on uusi  "kaupunginosa". Huvivenesatamaa reunustaa eurooppalaistyylinen kävelypromenadi, jota reunustaa viihtyisät ravintolat. Taustalla nousevat huikeat pilvenpiirtäjät. Mukava paikka istuskella ja seurata meriliikennettä.

Taas on aika siirtyä eteenpäin. Matkan varrella sijaitsee Sharjah, joka on valittu Islamilaisen kulttuurin pääkaupungiksi 2014. Tässä vanhassa historiallisessa kaupungissa on ollut jonkinlaista asutusta yli viiden tuhannen vuoden ajan.
Loppuloma, muutama päivä, vietettiin näissä merenrantamaisemissa lähellä Dubaita ja sulateltiin viikon antia ja kokemuksia. Summa summarum, mukava, vauhdikas ja rentouttava loma.

 Asioilla on monta puolta ja näkökulmaa, tässä hieman pintaraapaisua lomatunnelmista.

Kaukaa näkee joskus paremmin myös lähelle. Matkailu todellakin avartaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti